Борисов призова НС да избере нов подуправител на БНБ

Цветан Гунев беше отстранен окончателно от длъжност на 11 декември

14.01.2015 | 16:04 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова НС да избере нов подуправител на БНБ
Борисов призова НС да избере нов подуправител на БНБ

Определянето на заместник на подуправителя на БНБ Цветан Гунев от Народното събрание е от голяма важност, заяви днес в парламента премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че на 11 декември Гунев беше окончателно отстранен от съда от длъжност. По закон парламентът трябва да го смени, ако повече от 6 месеца е в невъзможност да изпълнява задълженията си. Гунев е разследван за престъпление по служба по делото за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Още през юни той получи обвинение, че не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на банката с отнет лиценз.

Изключително важно е парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ, заяви днес премиерът, допълвайки, че най-важният сектор е  банковият.

Премиерът изрази надежда парламентът да приеме такова решение в следващите дни, „защото от месеци няма ресорен ръководител“. По думите му в момента не знаем какво е състоянието  и в други  банки, предава думите му БТА.

Борисов припомни, че над 3,3 млрд. лв. са изплатени на вложителите на КТБ, а цесиите вече са забранени. Проведени са две съвещания с прокурори, с МВР и ДАНС, за да се разкрият всички средства изнесени в чужбина и да може държавата отново да си ги прибере.

Министър-председателят изрази надежда държавата да си възстанови поне 1 млрд. лв. По този повод, той подчерта, че разчита много на прокуратурата. Отлагането по думите му с месец-два „ни отвеждат далеч от извършеното престъпление“.

"Най-добронамерено моля, чисто административно, съдебната система по-бързо да насрочва делата, а да отсъжда, както сметне за добре", каза още Борисов, като отбеляза, че е транслатор на питанията на депутатите.