fallback

Костадинов при Радев: Готови сме да разговаряме за широк кабинет, без ГЕРБ и ДПС

Възможно да има правителство в този парламент, каза лидерът на "Възраждане"

25.06.2024 | 09:21 Автор: Вяра Димова

Формулата на парламента я зададе българският избирател, който вкара повече партии, които да не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Тези две партии на практика трябва да се разглежда като негласна коалиция, в която все по-силна роля играе ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор. Видяхме, че Борисов не изглеждаше радостен, че ще предлага правителство. Може би и той осъзнава все по-голямата си зависимост. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите при президента Радев.

Според него е възможно да има правителство в този парламент.

"Ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС. Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система - ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хиляди души гласоподаватели", каза Костадинов.

Той обяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. 

От "Възраждане" призоваха Радев да свика КСНС по повод избора на нов български патриарх.

"Очевиден е опитът БПЦ да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България", посочи Костадинов.

fallback
Още от България
fallback