fallback

Пеевски: Мицкоски избра конфронтацията и погазването на европейските принципи

Думите му проповядват вражда и омраза срещу европейска България, заяви  председателят на ДПС

25.06.2024 | 07:56 Автор: Вяра Димова

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България. Това каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

По думите му "арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията с промени в основния закон, е грубо нарушение на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС".

"Преди повече от месец се обърнах с предупреждение към г-н Мицкоски - да не се опитва да употреби България за вътрешно политическите си цели, сега заявявам, че като държава ние няма да останем безучастни към тази поредна провокация. Очаквам всички депутати от българския парламент и български депутати в ЕП, независимо от партийната им принадлежност, да не подминават с невнимание тези будещи тревога процеси в съседната ни държава. Посоката, в която е тласкана Република Северна Македония от политическата си върхушка, е опасна. Последиците за тази безотговорност не трябва да понася македонският народ, но отговорността трябва да бъде за самозабравилите се политици, които минират евроатлантическия път на страната", заявява Пеевски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback