ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, ДПС ще го подкрепи, ПП-ДБ - опозиция

След като приключат консултациите, президентът няма срок за връчване на първия мандат

24.06.2024 | 15:57 Редактор:

ГЕРБ-СДС ще предложи правителство на малцинството. ДПС ще го подкрепи. ПП-ДБ ще са опозиция и ще кажат "не" на победителя на изборите. Няма да влизат и в антиГЕРБ коалиция с "Възраждане". Това стана ясно от консултациите при президента.

Неочаквано на консултации при президента дойде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Президентът поиска първата политическа сила да каже как страната ни може да има редовна власт.

"Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси. Един от основните е защо българите не излязоха да гласуват", каза президентът Радев.

"Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получават Денков. Не искат ГЕРБ да побеждава, а да получават експерти", каза Борисов.

След срещата Борисов обяви: "Носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно и то ще бъде на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си на победители".

А подкрепа ще търси от всички. Втори на масата седнаха от ДПС. Радев им напомни, че при неуспех на първия, отговорността ще е в ръцете на ДПС. Последни за деня на "Дондуков" 2 дойдоха от ПП-ДБ, които прехвърлиха топката за отговорността в полето на ГЕРБ и ДПС.

"Оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска", заяви Николай Денков от ПП-ДБ.

След като приключат консултациите, президентът няма срок за връчване на първия мандат. Той може да го направи още тази седмица.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
президентска републи
преди 3 месеца
Правителство на партокрацията, феодализма и мафията! Такова вече имахме 13 години! Стига! Сигнализирай за неуместен коментар