Зърнопроизводители: В никоя друга държава в Европа не искат самоконтрол за пестициди

Това създава сериозни административни и финансови разходи за нас, пишат в позиция от бранша

24.06.2024 | 15:32 Редактор: Елеонора Танева
Зърнопроизводители: В никоя друга държава в Европа не искат самоконтрол за пестициди

Националната асоциация на зърнопроизводителите подкрепя предложения проект на Наредба за изменение от Наредба № 12 от 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита и съгласува отмяната на ал.8 от чл. 11. Разпоредбата задължаваше земеделските стопани да изследват поне една растителна проба от всеки вид земеделска продукция за остатъци от пестициди.

Асоциацията смята, че тези изисквания представляват значителна тежест за фермерите. Самоконтролът създава сериозни административни и финансови разходи, които се отразят негативно на сектора. Цените на услугите по анализиране на растителните проби са високи и представляват значителен проблем за земеделските производители, които вече се сблъскват с множество финансови предизвикателства. Освен това, броят на достъпните акредитирани лаборатории е твърде малък, което допълнително усложнява изпълнението на изискванията.

Важно е да се подчертае липсата на подобно задължение за фермерите в другите европейски страни. След направено проучване на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на изискването фермерите да анализират проби от отглеждани култури за остатъци от пестициди за целите на самоконтрола в други държави членки, резултатите сочат, че в нито една европейска държава това изискване не е вменено като задължение за земеделските производители.

Работната група, сформирана в Министерството на земеделието и храните, стигна до заключението, че пробите за продукцията следва да бъдат извършвани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която разполага с необходимите ресурси и компетентност за тази дейност.

Снимка: БГНЕС