ПП-ДБ при Радев: ГЕРБ 6 пъти не успя да състави правителство, оставаме опозиция

"С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа", каза Николай Денков

24.06.2024 | 14:50 Редактор: Беатрис Младжова

Добре дошли отново в президентската институция. Знаете, че днес започваме новия цикъл консултации за съставяне на правителство. Искам да припомня, че веднага след изборите, вие заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще остане в опозиция и няма да се ангажира с политики на сглобки с ГЕРБ и ДПС.

Президентът попита да поддържат все още позицията си в случай, че ГЕРБ с първи мандат предложи правителство, което издигне същите приоритети, дали биха го подкрепили.

"Ако нещо стана ясно през последните 3 години, е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните 3 години получи 6 пъти мандат, това е седмият, който ще получи сега, и нито един път не успя да състави правителство. За разлика от тях, ние успяхме на 2 пъти да направим. И цената, която плащаме за това, е сравнително голяма. Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас и ако за някой друг те също са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати. По отношение на подхода в това НС, който демонстрираха ГЕРБ и ДПС, той е напълно погрешен. Това, което виждам, е скрити разговори за позиции. При нас задачите не са променени. Ние казваме, че оставаме в опозиция, която остава проевропейска. Не виждаме достатъчно подкрепа, за да бъдат реализирани в това НС", заяви депутатът от ПП-ДБ Николай Денков.

Петков е категоричен, че партията остава с проевропейската си позиция. 

"Ние сме млада партия и млада коалиция, и знаем колко е трудно да съставиш правителство. Два пъти ни се наложи и поехме отговорността. Избирателите този път ясно ни дадоха позицията на опозиция. Това, което се надявам ГЕРБ да отчетат, е, че избирателите им дадоха възможността за седми път да имат мандат. Последните 3 години те 6 пъти не успяха да съставят правителство. Ние заставаме в ясната позиция да сме проевропейска коалиция, но и антикорупционна", добави съпредседтаелят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Атанас Атанасов повдигна въпроса за сигурността на лидера на ГЕРБ.

"В публичното пространство преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. Това притеснява страшно много хора. Ако в навечерието на съставянето на правителство има висока степен на опасност към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата", коментира депутатът на ПП-ДБ.

"Имам информация, когато има по-голям риск в средата за сигурност. Конкретика, когато се касае за заплаха на физическо лице, не бива да става публична информация", отвърна държавният глава. 

"С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света като държава, която е с хилядолетна история и в същото време държава, която трябва да намери своето място в международния ред", добави Денков.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мишо
преди 3 дни
Бегайте си дома, не ставате за политика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мони
преди 3 дни
най- добре да се махнете веднъж за винаги Сигнализирай за неуместен коментар