И тримата претенденти за патриарх са от Северозапада, описват Гавриил като скромен човек

Врачанският митрополит Григорий беше избран още на първи тур с подкрепата на 11 архиереи

24.06.2024 | 14:30 Редактор: Толя Стоянова

В неделя църковно-народен събор ще избере нов български патриарх. След 42 тура в четвъртък архиереите от Светия Синод решиха наследник на дядо Неофит да бъде един измежду митрополитите Врачански Григорий, Видински Даниил и Ловчански Гавриил.

Врачанският митрополит Григорий беше избран още на първи тур с подкрепата на 11 архиереи. За духовенството му наместник-председателят на Светия Синод заслужава да стане глава на православната ни църква.

Новината за номинацията на Видинския митрополит Даниил, избран на 32 тур с 9 гласа, беше приета радушно от вярващите в поверената му епархия.

"Това е знак на уважение, жест към хората заради качествата, които имат. След като от толкова много владици са номинирани трима от Северозапада, това е една възможност. Следващият патриарх при всички случаи ще е от Северозапада", коментира кметът на Монтана Златко Живков.

А в Ловеч си спомниха делата на митрополит Гавриил за духовното развитие на региона. Той беше избран с 9 гласа на последния 42 тур.

"Познавам го като човек твърде скромен с благ характер. Предразполага човека срещу него към откровеност и задушевност в разговора", каза готвачът в Ловчанска митрополия Мирослава Георгиева.

Окончателният избор на нов патриарх е обявен за 30 юни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС