ДПС без Пеевски при Радев: Хората не искат нови избори, те искат редовен кабинет

"Въпросът с ниската избирателна активност е изключително важен", заяви Йордан Цонев

24.06.2024 | 11:11 Редактор: Искра Ангелова

Добре дошли от позицията на втора политическа сила в 50-ото Народно събрание. Знаете, съгласно Конституцията, при неуспех на първия мандат, вторият мандат идва задължително при вас. Това каза Румен Радев на консултациите за съставяне на кабинет с представителите на ДПС. При тях отсъстваше председателят на партията - Делян Пеевски.

Държавният глава попита дали вече имат идея за втория мандат и каква би била успешната формула за съставянето на устойчиво правителство.

"Въпросът с ниската избирателна активност е изключително важен и би могъл да бъде изходна точка за нашите решения. Още при откриването на парламента казахме, че за нас прочитът на изборните резултати говори за нарушено доверие към политическите субекти, а от части и към политическия процес в страната. Но това не е нов процес, той се развива в последните 3-4 години", каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

По думите му политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите.

"Цялата ни кампания мина под слогана, че трябва да се върнем при хората и трябва да работим с тях. Хората категорично не искат нови избори, те искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, да има редовен кабинет, който да решава проблемите. А проблемите са много", добави Цонев.

Той е на мнение, че най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителите в тези избори.

"Доверието може да се повиши чрез работата на редовен кабинет. Заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили", поясни заместник-председателят на ДПС. Той допълни, че от партията разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
Райна
преди 6 дни
Само Бойко Борисов може да овладее ситуацията днес!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Кой ви каза, че искаме кабинет, а не избори? Вашите външнополитически ментори настояват за правителство, а не българските граждани. Изборите са разход според вас, защото държавни пари се дават на хората, а не потъват във вашите джобове. Сега управляват ДПС и ГЕРБ чрез служебно правителство. Очевидно е, че някой външен фактор ги е задължил да правят правителство на всяка цена . Да се злоупотребява по този начин и да се представя волята на посолствата и на Доган за воля на гражданите е много грозн Сигнализирай за неуместен коментар