Борисов при президента Радев: Излиза, че няма как да се състави правителство

Един от основните въпроси е защо българите масово не излязоха да гласуват, заяви държавният глава

24.06.2024 | 09:19 Редактор: Вяра Димова

Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ни отредиха статута на ГЕРБ на първа политическа сила. Поздравявам ви с този резултат. Съгласно Конституцията, след като приключат консултациите с всички парламентарно представени политически сили, предстои да ви връча проучвателния мандат за съставяне на правителство. Продължавам анализите на тези избори, търсят се отговорите на редица въпроси. Един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват. Това каза Румен Радев на старта на консултациите за съставяне на кабинет.

В президентството първи пристигнаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев, Делян Добрев.

"Ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. Резултатите на ГЕРБ са добри, с над 11% водим пред прекия съперник. Проблемът е, че и тази избирателна система взема от големите парии депутати, прехвърля ги на по-малките. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика", заяви Борисов при президента.

"Предпоследните и последните поставят условия и линия как ще се движат мандатите. На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а друг да ни представлява и да поема пасивите. Не може предпоследният и последният да казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи, освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат. Вчера ИТН чухме какво каза и това предопределя отиването ни на избори", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Отговор
преди 1 седмица
70% от българите не гласуват, защото отказват да легитимират лъжата, наречена избори, както и т.нар. представителна / парламентарна демокрация. Докога ще ни заблуждавате, че : онези в парламента ние ги избираме, те представлявали нас и че служели на народа? Не виждате ли системата е делегитимирана? НС и Конституционният съд дерогираха принципа на народния суверенитет чрез забраната на референдума за еврозоната и ясно показаха, че решенията за бъдещето но страната ни се взимат от външен фактор. Сигнализирай за неуместен коментар