ЛГБТИ общността иска без пречки да сменя пола си у нас: България е и наш дом

От партия "Възраждане" призоваха полицията да не допуска непълнолетни на събитието

22.06.2024 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Днешният съботен ден преминава под знака на шествия и концерти. Центъра на София стана арена за ежегодните издания на "София прайд" и "Поход за семейството".

За 17-а поредна година "София прайд" оцвети центъра на столицата. На площад "Княз Александър Батенберг" се събраха стотици души с най-различни каузи, но обединени в мисията за защита на човешките права.

Пол Найденов от Фондация "Битилис" от години се бори за равни възможности и признаването на ЛГБТИ общността.

"Самият аз съм преминал през процедура за юридическа промяна на пола. Чисто биологически принадлежа към ЛГБТИ общността. В България преди за транс хората беше трудно, но сега е невъзможно, съществува правен бан. Транс хората са в ситуация да не могат да си сменят документите", сподели той.

Ванеса пък се бори за популяризиране на световния феномен драг кралица.

"Драг кралица е екстра въплъщение на жена, който е много театрален и много интересен. Аз съм създателката на картички, а моето вдъхновение за тях са нашите прекрасни български драг кралици. Това е изкуство, много много красиво изкуство", коментира Ванеса Костова.

Въпреки посланията на "София прайд", Българската православна църква критикува провеждането му с аргумента, че на Черешова Задушница "отново ще станем свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот".

"За православната църква никога не е време за такива събития", допълни Пол Найденов.

От партия "Възраждане" призоваха полицията да не допуска непълнолетни на събитието, а БСП и СДС критикуваха кмета заради съвпадението на прайда и задушница. Въпреки това организаторите поставят нов акцент, част от кампанията "България е и нашият дом", като търсят актуален прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност.

От Фондация "Глас" и Института за пазарна икономика отчитат, че страната ни губи до 5 милиарда долара от БВП заради неблагоприятната среда за ЛГБТИ хората у нас, което отблъсква чуждестранни инвестиции.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Не ми пука за вашия пол, вие сте извращение на човечеството! Сигнализирай за неуместен коментар