Световен ден на бежанеца: Ресторант прави кулинарен мост между културите

Кампанията цели да стопи границите между националностите

21.06.2024 | 20:00 Редактор: Деси Николова

По случай Световния ден на бежанеца в София официално отвори врати pop-up ресторантът "Храна за размисъл". Кампанията цели да стопи границите между националностите чрез универсалния език на храната. 

"Храната на всяка култура е различна, но когато събереш съставки от различни места и ги смесиш, създаваш социална сплотеност и единство. Бежанците са хора като нас. Те са имали живот преди да дойдат тук. Koгато са в изгнание, те искат да продължат своя живот. Затова нека им дадем възможност и бъдем солидарни към тях" каза представителят на ВКБООН в България Седа Кузуджу.

В следващите дни гостите ще могат да опитат ястия с подбрани продукти от кухните на Сирия, Афганистан, Украйна, обогатени с български традиционни съставки.

"Имаме една украинска палачинка, която е напълнена със специален украински пълнеж с извара, има много пресни плодове и нашият български touch е черница. Имаме агнешко, което е специално по афганистанска рецепта, тук имаме леко от нашите български чушки. Имаме във всяка чиния по нещо българско", сподели главният готвач на ресторант "Таланти" Любен Койчев. 

Кухнята на ресторанта е водена от сирийския шеф-готвач Имад Аларнаб. Той е успешен ресторантьор в Дамаск, но войната го принуждава да напусне родината си. Към днешна дата той е отново готвач в Източен Лондон. 

"През 2013 г. изгубих почти целия си бизнес за 6 дни. Колебаех се дали да замина, решението беше трудно. Бях принуден да напусна Сирия през 2015 г. Отне ми 3 месеца, за да стигна до Обединеното кралство. Работих на различни места, докато най-накрая – през 2017 г. отворих pop-up ресторант. Знаете какво е чувството, когато мечтата ти се сбъдне. Аз изживях това два пъти – първия път в Сирия и втория път в Лондон", разказва Аларнаб

Кампанията залага на разбирането, че за да си формираш мнение за нещо или някого, е нужно да го познаваш. Това важи както за храната, така и за хората.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.