fallback

Днес чакаме развръзката на Южен поток

В Москва пристига еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович за среща с руския енергиен министър Александър Новак

14.01.2015 | 11:10 Автор: Красимир Кирев

Шефчович и Новак трябва да дадат отговор на въпроса ще се строи ли газопроводът и ако да – при какви условия? В навечерието на визитата водещите руски медии цитират българския премиер Бойко Борисов, който в интервю за вестник Стандарт посочва, че България има интерес както от Южен поток, така и от възобновяване от проекта Набуко - Запад.

Пред българския всекидневник Борисов заявява, че тази вечер след срещата на Шефчович в Москва, двамата ще проведат телефонен разговор, в който българската страна ще бъде информирана за пeрспективите пред Южен поток.

Българското министерство на енергетиката вече е готово да предложи проект за това как може да бъде осъществен и впоследствие  управляван газовият хъб. Борисов изразява надежди, че заедно с него може да бъде реализиран и проектът Набуко – Запад.

В понеделник, в Брюксел, еврокомисар Шефчович заяви, че Европейската комисия принципно подкрепя изграждането на газов хъб край Варна, но уточни, че по казуса са необходими още много анализи. Тогава беше решено да бъде създадена съвместна работна група, която ще се фокусира както върху бъдещето на Южен поток, така и върху изготвянето на цялостен план за развитие на българската енергетика.

Иначе, друг акцент от интервюто на българския премиер е готовността на ЕК изцяло да финансира интерконекторът с Гърция, отпускайки 250 млн. евро.

 

fallback
Още от България
fallback