Терзиев: Обещахме и почистихме голяма част от софийските гробища

Общината е почистила и алеите в останалите осем гробищни парка

22.06.2024 | 11:48 Редактор: Деси Николова
Терзиев: Обещахме и почистихме голяма част от софийските гробища

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че преди Черешова Задушница общината е почистила значителна част от Централните софийски гробища. За 25 дни са осигурили достъп до около 120 000 гробни места на площ над 600 декара. Почистени са 110 парцела и 90% от урновите стени и са обновени надписите върху тях. Монтирани са нови пейки и работят чешмите.

Общината е почистила и алеите в останалите осем гробищни парка, като в "Бакърена фабрика" и "Малашевци" са обработени няколко парцела. След Задушница дейностите ще продължат. Терзиев подчерта, че акцията е най-мащабната за последните десетилетия.

"Няма да е преувеличено, ако кажа, че това е най-мащабната акция по почистване на Софийските гробищни паркове за последните десетилетия. Досега общината не е инвестирала в поддръжката на парцелите и прилежащите алеи. Гробищните паркове бяха умишлено занемарени, в окаяно състояние, а хората се страхуваха да ги посещават. Ние спряхме схемите, погрижихме се за сигурността и правим всичко по силите си, за да усетят гражданите, че на първо място действаме с мисъл за тях", заяви Терзиев.

На Черешова Задушница всички девет общински гробищни парка ще работят до 21 часа, а за гражданите ще има осигурен допълнителен градски транспорт и засилена охрана. Екипи на Столичната община ще раздават вода заради очакваните горещини.

Снимка: Facebook


1
1 rate up comment rate down comment 0
dserbezova
преди 1 месец
Г-н Терзиев, благодаря за пейката! Поседнахме ,след като час и половина се борихме с тревите , за да достигнем гроба на родителите ни! Сигнализирай за неуместен коментар