Зов за помощ: Малката Ева се нуждае от средства за лечение със стволови клетки

Необходимата сума от 120 000 евро е непосилна за семейството

24.06.2024 | 14:36 Редактор: Толя Стоянова

Зов за помощ за лечението на Евелин от Русе. Детето е диагностицирано с детска церебрална парализа и е на 100% зависима физически. След продължително лечение са постигнати макар и минимални резултати, сега родителите на Ева имат реален шанс за подобрение на състоянието на детето чрез лечение със стволови клетки в Азербайджан. Необходимата сума от 120 000 евро обаче е непосилна за семейството.

Радостната вест за раждането на Евелин през 2019 г. е съпътствана от 32-часова битка за живота на детето.

"Израждайки я, това го разбирам впоследствие, главата ѝ е била 5 минути извън тялото и недостигът на кислород е бил прекратен", сподели майката Юлиана Велизарова.

По-късно идва и диагнозата - детска церебрална парализа. От 3 години лечението ѝ се извършва в Истанбул, където след съществен напредък, преди 2 месеца е направена първата екзозомна терапия.

"Започнахме да посещаваме проф. невролог в Турция. Добре се повлиява от лечението и медикаментите. Благодарение на него сега имаме шанс за стволови клетки. Трябва да отидем в Баку", обясни Юлиана.

С много усилия Ева вече постига значителни успехи и се опитва сама да задържа главата си - нещо, което преди било невъзможно.

"Прогнозите са много добри. Доста скъпо е лечението. Необходимите вливки ще бъдат между 4 и 6, а цената на една вливка е 20 000 евро. Към момента имаме събрани около 21 000 лева, което е крайно недостатъчно", разказа майката.

Тя се надява на едно - Ева да бъде здрава.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.