fallback

Български таланти ще се включат в Олимпийските игри по природни науки

Учениците спечелиха 90 медала миналата година

21.06.2024 | 14:29 Автор: Деси Николова

Осем отбора от талантливи ученици ще се включат в Олимпийските игри по природни науки тази година. Първа е Олимпиадата по биология в Казахстан. Символично премиерът връчи на децата българския флаг, за да прославят страната ни.

Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Виктор Лилов, е горд притежател на медал от международната Менделеева олимпиада в Китай от миналата година. А през настоящата ще участва в две олимпиади – по биология и химия. Едната в Казахстан, другата в Саудитска Арабия.

Освен Виктор, ученици от 10, 11 и 12 клас ще представят страната ни в общо осем олимпиади. Първата е по биология, тя започва на 7 юли в Казахстан. Следват математика, химия, физика, лингвистика, изкуствен интелект, астрономия и физика, и информатика. Състезанията ще се проведат в различни държави. България ще бъде домакин единствено на Олимпиадата по Изкуствен интелект, която ще се проведе в Бургас през август. Ще бъде и първото състезание за Калина Иванова.

От началото на годината българските ученици са спечелили 13 медала. Тази година по Националната програма за училищни олимпиади и състезания, са отделени 5 млн. лв. от бюджета, а допълнително 330 хиляди лева са дадени за даровити деца. 

За миналата година олимпийските отбори са донесли на страната ни общо 90 медала, от които 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

fallback
Още от България
fallback