fallback

Борисов разбирал Слави Трифонов, Николай Марков твърди, че е изнудван с компромати

Пеевски призова да не се подарява България на Путин

20.06.2024 | 13:50 Автор: Деси Николова

Депутатите избраха Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание. От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" продължават да остават твърди в намерението си да бъдат опозиция в този парламент. Преговорите за следващо правителство продължават, макар и далеч от камерите. Все повече партии говорят за нови предсрочни избори.

"Аз разбирам Слави Трифонов. Действително в тези дни на преговори се явиха колегите от ИТН и те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, това се наложи в обществото и Слави Трифонов, като емоционален човек, затова реагира снощи, или да кажат, че депутатите му са купени. Това казах и аз вчера - че подобна подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже, то е лошо за ГЕРБ, лошо и за колегите от ИТН", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

"Има първи мандат, има втори мандат, има трети мандат. Ако не се случи, има избори. Нека си извървим нещата, да се опитаме да направим едно нормално евроатлантическо правителство, да запазим пътя на България, а не да я подарим на Путин. Ако това не го направим, подаряваме България на Путин", заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Според бившия премиер акад. Николай Денков е време друг да поеме политическата отговорност.

"Ние през последните три години сме единствените, които успяхме да направим редовни правителства два пъти и носим политически щети заради това", каза Денков.

"Възраждане" пък призоваха за промяна на Изборния кодекс.

"Сега имаме един много важен тест за това дали действително в българския парламент има хора, които мислят за България или не. Ако мислят за България, те трябва да приемат нашето предложение, да се възстанови старият Изборен кодекс, който даваше ограничение от до 20 секции в страни извън Европейския съюз", категоричен бе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

На фона на споровете между големите партии, председателят на най-малката парламентарна партия "Величие" Николай Марков обяви, че вчерашното му закъснение за заседанието е било заради среща, на която е бил изнудван с компромати, за да подкрепи кандидатурата на Рая Назарян. Той отказа да сподели повече подробности, освен че става въпрос за запис с участието на Ивелин Михайлов, който е приближен на партия "Величие". От ГЕРБ поискаха яснота за това кой точно е заплашвал Николай Марков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback