Защо летим към нови избори и кой е шизофреничен?

Утре продължава процедурата по избиране на председател

19.06.2024 | 13:32 Редактор: Беатрис Младжова

Никой измежду Рая Назарян от ГЕРБ, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие" не събра нужната подкрепа, за да стане председател на 50-ия парламент.

"Най-голямата партия, традицията е такава, получава председател на парламента", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Смятам, че тя трябва да бъде подкрепена, първата сила трябва да получи шеф на парламента и това е традицията. Трябва да ги спазваме тези неща", каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Провалът на избора на председател на НС породи мрачни прогнози. 

"Всички виждат как летим към новите избори. Дайте да седнем и да направим едно стабилно управление, така както ни нареди народа - първи, втори, трети. Алексей го няма, иначе щяхме да идем в манастира и да се разберем", допълни Борисов. 

"ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме докарали държавата в криза, а сега искат подкрепа за правителство. Това е най-малкото несериозно", посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Много упреци и коментари не помогнаха на депутатите да се обединят около личност, която да оглави парламента. Процедурата продължава утре. През последните два дни ГЕРБ покани всички партии от парламента на преговори за съставяне на кабинет. Явиха се единствено ДПС и ИТН, а днешното предложение на ГЕРБ за шеф на Народното събрание бе подкрепено от ДПС. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Практически най-големият шизофреник е самия шизофреник. Сигнализирай за неуместен коментар