България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новите депутати положиха клетва, призоваха ги да върнат здравия разум

Трябва да си създаваме приятели, а не врагове, подчерта Силви Кирилов

19.06.2024 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

50-ото Народно събрание започна своята работа днес. До избора на председател на парламента, честта да управлява случващото се в пленарната зала се падна на депутата от ИТН Силви Кирилов.

Първите му думи към депутатите бяха, че живеем във време разделно и няма единство в обществото. Кирилов призова народните представители да загърбят личния си и политически интерес в името на предизвикателствата пред страната ни.

"Нямаме самочувствие и ненужно се подценяваме. Необходима ни е вяра в бъдещето и да си създаваме приятели, а не врагове. Време е да върнем здравия разум", подчерта най-възрастният депутат.

След думите му новите народни представители официално положиха клетва на фона на химните на България и Европейския съюз.

Главният редактор на сайта dnes.bg Александър Попов коментира в студиото на "България сутрин", че началото на този парламент ще бъде много показателно за това какво ще се случва занапред. Ключово ще бъде гласуването на кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ за председател на НС.

"От декларациите на партиите видях, че ДПС иска задължително да бъде съставено редовно правителство. ГЕРБ-СДС са 50:50. Поставили са много ясни условия. Ако има кабинет, той ще бъде между ГЕРБ, ДПС и ИТН. От няколко дни заявяват кои са позициите, които да бъдат на ГЕРБ. Не съм много сигурен дали те искат да съставят кабинет с ДПС и ИТН зад гърба им. ПП-ДБ няма да ги подкрепят, остават твърда опозиция. Още от първия ден се започва с всякакви откази от преговори. И в този парламент диалога няма да го има. Дано не стават пак циркове, това НС трябва да заработи", коментира още Попов за Bulgaria ON AIR.