Изтеглиха Вариант 1 за седмокласниците на НВО по БЕЛ

Учениците ще работят върху 26 задачи

19.06.2024 | 08:08 Редактор: Толя Стоянова
Изтеглиха Вариант 1 за седмокласниците на НВО по БЕЛ

На публичен жребий в Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант 1 на изпита на Националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас. Вариантът беше изтеглен от журналиста Анна Ангелова.

Очаква се 59 424 седмокласници да се явят днес на оценяването, което ще започне в 9.00 часа. 

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците.

"Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", каза тя.

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.

"В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август", уточни Лазарова. 

Учениците ще работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5, 6 и 7 клас. 

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)