Официален старт на 50-ото Народно събрание с първо заседание

По традиция се избират председателят на парламента и неговите заместници

19.06.2024 | 07:41 Редактор: Толя Стоянова
Официален старт на 50-ото Народно събрание с първо заседание

Днес ще се проведе първото заседание на 50-ото Народно събрание. През последните 3 години страната бе пратена шест пъти на предсрочни избори, а през това време Народното събрание успя да излъчи едва два редовни кабинета, които сумарно управляваха по-малко от година и половина.

В 50-ото Народно събрание влизат седем партии, след като "Величие", коятo бе сензацията на изборите, успя да прехвърли 4-процентната бариера. Освен това за първи път ДПС ще бъде втора политическа сила, като тя ще разполага с общо 47 мандата.

По традиция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния народен представител. В 50-ия парламент това ще бъде Силви Кирилов – народен представител от ПП "Има такъв народ". Ролята на доайен Кирилов вече е изпълнявал в 47-ото Народно събрание, когато той откри първото заседание, състояло се на 3 декември 2021 година.

Разбира се, освен тържествената церемония депутатите ще имат и належащи задачи, които да изпълнят още в първите минути след клетвата си. По традиция в първото заседание се избират председателят на парламента и неговите заместници. Без председател депутатите не могат да изпълняват своята основна функция, а именно изработването и промяната на законите, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)