ВАС отказа на "Величие" да се произнесе по жалбата им срещу резултатите от вота

Въпросът е в компетенцията на Конституционния съд, пишат магистратите

18.06.2024 | 20:03 Редактор: Елеонора Танева
ВАС отказа на

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Политическа партия "Величие" против Решение № 3482-НС от 14.06.2024 г. на Централната избирателна комисия, с което са обявени резултатите от изборите за народни представители в Петдесетото Народно събрание.

Върховните магистрати прекратяват производството по административно  дело № 6294/2024 г., тъй като  жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане по следните съображения:

Според специалната разпоредба на чл. 304 от Изборния кодек споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд. 

В случая жалбоподателят оспорва обявените изборни резултати от произведените на 09.06.2024 г. избори за народни представители на Петдесетото Народно събрание, поради което разглеждането на жалбата от ВАС, е недопустимо, предвид наличието на изрично уредени от законодателя специален ред и органи за иницииране и разрешаване на спор относно законността на обявените резултати от изборите за народни представители. По тези съображения върховните магистрати оставят без разглеждане жалбата като недопустима и прекратяват административното дело.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Ако е така, трябва да го препратят към Конституционния съд. Сигнализирай за неуместен коментар