ГЕРБ-СДС + ДПС + ИТН имат 131 депутати: Достатъчна ли е математиката?

Ще има ли страната ни ново управление все още е въпрос без отговор

18.06.2024 | 18:50 Редактор:

Втори ден първата политическа сила ГЕРБ-СДС продължава да търси подкрепа за редовно правителство. Днес на разговори бяха поканени БСП, ИТН и Величие. Ще има ли страната ни ново правителство все още е въпрос без отговор.

Първи на масата за преговори за редовна власт трябваше да седнат от БСП. Те обаче отказаха и изпратиха писмо, в което обясниха защо не са дошли на срещата. 

"Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години", заявиха в своя позиция от партията на социалистите.

На поканата се отзоваха ИТН. Близо един час те разговаряха с ГЕРБ-СДС, но след срещата стана ясно - нищо в конкретика не е обсъждано. 

"Ситуацията е сложна и тежка. Страната е блокирана без правителство. От друга страна с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо искаме експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ явно сега са достигнали до този извод", заяви Тошко Йорданов от ИНТ.

От ГЕРБ-СДС определиха разговора като конструктивен, но засега нямат отговор ще получат ли и от кого парламентарна подкрепа за кабинет. 

"Оставихме вратата отворена да продължим разговорите по политики. Разговори, които касаят конкретно състав, структура, правителство, конкретни имена, не са водени. Предложили сме формула, която се нарича правителство на споделената отговорност", каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Трети и последни трябваше да дойдат от "Величие", но те се отказаха и също пратиха писмо на трите дами от ГЕРБ, че искат да разговорят само с Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС бяха пратили покани към всички политически сили, които влизат в парламента, но само ДПС и ИТН се отзоваха на срещите за правителство. Ако погледнем парламентарния калкулатор, трите формации ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН имат нужните депутати да сформират правителство. Нужни са 121, а тези партии имат общо 131 депутати.

Ден преди старта на 50-ото Народно събрание, в сградата тече трескава подготовка. А какво е тържествено откриване без червен килим. Новите 240 ще минат по него утре точно в 9 сутринта, когато ще бие и първият звънец на 50-ия юбилеен парламент.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз искам Папата, иначе няма да си изпия млякото! Сигнализирай за неуместен коментар