Водолази откриват и обезвреждат мини в Черно море - част от учението "Тритон - 2024"

Участват екипи от България, Румъния, Турция, САЩ и Франция

18.06.2024 | 17:38 Редактор: Елеонора Танева
Водолази откриват и обезвреждат мини в Черно море - част от учението

В района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България за четвърта поредна година се провежда учението "Тритон - 2024“. То продължава от 15 до 21 юни 2024 г. и в него участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

Целта на учението е да се усъвършенстват уменията на участниците за планиране, провеждане и анализиране на военноморско учение на тактическо ниво, да се осигури динамична учебна среда за упражняване на различни водолазни практики в съюзен формат. Създадени са условия за прилагане на стандартните тактики и техники за действия при придобиване на информация за подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.

Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост, както и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат. По време на действията на море ще бъдат отработени процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси, плаващи и дънни мини.

"Тритон – 2024“ се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база  Варна, капитан I ранг Калин Караколев.

Снимка: БГНЕС