fallback

Йотова: Борисов обеща лидерски срещи, важно е да излезем от безвремието

"Не съм чула категорична позиция кого ще предложим за еврокомисар", каза вицепрезидентът

18.06.2024 | 10:54 Автор: Искра Ангелова

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква, че на преговорите за съставяне на правителство ще се явят повече партии. Тя припомни, че Бойко Борисов е обещал лидерски среща, но призова да изчакаме края на преговорния процес.

Според нея важното е България да излезе от безвремието, за да се говори и за мястото на страната в ЕС.

"Ще бъда доволна, ако някой ми каже какви бяха позициите на страната ни на Конференцията за мир в Швейцария, както и вчерашната неформална среща - информацията е повече от оскъдна. Очевидно служебният кабинет не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и издържана българска позиция, но това трябва да се случи", коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че предстои Среща на върха в Брюксел, на която трябва да се вземат важни решения.

"Те се отнасят до това как ще се развива България в следващите години, какви ще са приоритетите, които ЕК и европейските институции ще сложат на дневен ред", поясни Йотова, но и коментира, че не е чула досега нито изпълнителната, нито законодателната власт да кажат какви са трите или петте приоритета, които България ще защитава.

"Не съм чула и категорична позиция кого ще предложим за еврокомисар и какво ще поиска страната ни, как ще се отнасяме към имената за председател на ЕК, на този етап не е постигнато съгласие за Урсула фон дер Лайен. Държим се като държава в периферията", добави Йотова.

На въпроса дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите, тя каза, че не е говорила с президента поради посещението му в Черна гора.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback