Радев: България цени високо отличните отношения с Черна гора

"Страната ни подкрепя примера за напредък в европейската интеграция", заяви държавният глава

17.06.2024 | 18:05 Редактор: Вяра Димова
Радев: България цени високо отличните отношения с Черна гора

Черна гора е водеща сред държавите от Западните Балкани по пътя на европейска интеграция и България подкрепя напредъка, отбелязан от страната през последните месеци, като предпоставка за ускоряване на процеса. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с държавния глава на Черна гора Яков Милатович, която се проведе в историческата черногорска столица Цетине.

Българският държавен глава е на официално посещение в Черна гора, което започна с тържествена церемония пред президентския дворец "Плави дворац". Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович, след което двамата президенти проведоха среща "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Черна гора.

Президентите откроиха вековните културни, исторически и духовни връзки, които свързват България и Черна гора, както и дългогодишното приятелство и взаимно уважение между двете страни.

"България цени изключително високо отличните отношения с Черна гора, конструктивното ни партньорство, общите цели и споделени ценности в рамките на НАТО, и вярвам, че съвсем скоро - и в рамките на ЕС", каза президентът Радев пред българските и черногорските медии в Цетине.

Държавният глава заяви готовността на страната ни да продължи да предоставя техническа и експертна помощ на Черна гора в подкрепа на усилията ѝ за пълноправно членство в съюза и приветства напредъка, отчетен от ЕК по отношение на реформите в сферата на правосъдието и съдебната система.

Според него Черна гора дава пример на останалите държави от Западните Балкани как европейската интеграция трябва да е основана на принципите на собствените заслуги и на дълбоките реформи, така че да се отговори на всички критерии за членство, да бъде процесът устойчив и необратим.

Президентът Милатович изрази благодарност към България за последователната политическа и експертна подкрепа и изрази очакване тя да продължи. 

"Нашата цел е Черна гора да стане 28-ата държава членка на ЕС до 2028 година", посочи черногорският държавен глава.

"Очаквам, че новите български парламент и правителство ще се придържат към политиките, които гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани", подчерта Радев и посочи, че този процес не бива да се базира на геостратегически обстоятелства.

Снимки: Прессекретариат на президента