fallback

Жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново: Болките ми не бяха силни

Бебето е момиченце

17.06.2024 | 17:35 Автор: Искра Ангелова

Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждане при полеви условия. 32-годишна жена роди на паркинга на областната болница във Велико Търново.

Всичко се случило в петък следобед, когато разтревоженият баща паркирал на новия паркинг на болницата и хукнал да търси помощ. В бързината, докато се ориентира, по коридорите срещнал д-р Мария Росенова, която е първа година специализант в хирургичното отделение.

"Бях на консулт в Спешно отделение и докато се прибирах към хирургията, мъжът ме спря, каза че търси спешно помощ, тъй като жена му ражда на паркинга", разказва д-р Росенова.

Младата лекарка веднага изтичала след мъжа.

"Веднага извикахме колегите от АГ отделението, на тях им отне не повече от 2-3 минути, за да слязат. Заварихме жената на задната седалка, главата и раменцата на бебето вече се бяха подали, а секунди по-късно поехме детето в ръцете си. Хванах го, завъртях го, както е по правилата и то изплака. Колежката Петя Друмчева помогна страшно много, притискаше пъпната връв докато колегите слязат", споделя д-р Росенова.

Бебето е момиченце. Има две имена - българско Илиана и турско Мелек. Тежи 2560 кг. и е висока 47 см. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева.

"Имах болки, но не бяха толкова силни, явно бая съм чакала. Тръгнахме в болницата, но докато стигнем я родих в колата. Благодаря много на лекарите, на акушерките, че ми помогнаха и са толкова грижовни. Да са живи и здрави и да помагат на хората", разказва Калинка.

fallback
Още от България
fallback