Новите лични карти имат две снимки и биометрични данни, отпадат безсрочните документи

За 14-годишните личните карти остават безплатни

17.06.2024 | 14:05 Редактор: Толя Стоянова

От днес започва издаването на новите лични карти. Те ще имат по-добри и съвременни защити, а за улеснение при проверка образът е по-голям.

Вътрешният министър Калин Стоянов беше първият, който се сдоби с нова лична карта. С цел повишаване на сигурността новите лични карти имат вече две снимки и електронен носител на информация, в който има и биометрични данни - по два пръстови отпечатъка на гражданина. Хората вече ще могат да преминават и през електронните гишета на ГКПП, тъй като разполагат с подобен носител на информация като на международния транспорт.

Новите лични карти поскъпват, но цените се запазват до края на годината. Поскъпването ще бъде от 2025 г., когато обикновената поръчка за издаване на лична карта в рамките на 30 дни, от 18 лв. ще скочи на 30 лв., бързата ще стане 60 лв., а експресната, в рамките на 8 часа, ще скочи от 90 на 150 лв.

"Новите лични документи съдържат много и реално по-сериозни защити. За първи път има и биометрични данни, а именно пръстови отпечатъци от двете ръце. С новата лична карта след известно време ще има възможност за т.нар. електронна идентификация. Всеки гражданин има възможност да използва и старата лична карта. Отпада възможността за безсрочна лична карта, която имаше до момента. Всеки гражданин, който е навършил 70-годшина възраст, има възможност да прецени дали новата му лична карта да бъде със срок от валидност 10 или 30 години", коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Издаването на новите лични карти не е задължително. Всеки гражданин може да си издаде такава, когато изтича срокът на валидност на неговата. За 14-годишните личните карти остават безплатни.

Най-голямата трудност при новите лични карти е когато гражданинът подаде заявление за издаване с експресна поръчка, тъй като тези лични карти ще се издават само от София. Това на практика означава, че ако един гражданин подаде заявление за издаване на документ за самоличност с експресна поръчка във Варна, той трябва да дойде до София, за да я получи.


5
2 rate up comment rate down comment 0
нови като стари
преди 3 седмици
Поредните "димки" на некадърните ни управници! Новите лични карти, по-скъпи, но пак като старите! Най-важното предимство на наистина нови карти би било елктронно удостоверяване! И достъп до всички електронни услуги на държавната администрация! Това го няма! Вероятно, защото ще намали "важността" на чиновниците и корупцията в страната! Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
nekoisi
преди 4 седмици
още малко ще кастрират европейците под строй и ще им щипнат ухото, докато африканската и арабската *** вилнее и си прави каквото иска в ЕС Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 4 седмици
Биометрични данни само с фелацио ще получат! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Това с пръстовите отпечатъци е да имат пръстовите отпечатъци на населението. Тотално следене, и намеса в личния живот . Държавата ти диша във врата даже и под юргана. И това ако е живот, да ти *** и живота! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
На кого е нужно това с биометрията? Скоро ще поискате и полови секрети за " по- лесно"? Сигнализирай за неуместен коментар