Йотова призова за диалог за кабинет, Калин Стоянов е готов да остане шеф на МВР

Губим много от липсата на редовно правителство, предупреди вицепрезидентът

17.06.2024 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Президентски указ дава старт на 50-ото Народно събрание на България. Първото заседание ще се проведе на 19 юни, сряда. Тогава новите 240 ще положат клетва и ще трябва да си изберат и председател. Процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица. 

За трети пореден път честта да удари първия звънец се пада на Силви Кирилов, народен представител от "Има такъв народ". По традиция тази отговорност се пада на най-възрастния сред народните избраници. 

След старта на работата на депутатите, за пореден път ще се завърти парламентарната рулетка. Президентът ще проведе консултации с партиите и ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на победителя във вота - ГЕРБ-СДС.

Коментар на политическата ситуация направи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя заяви, че губим много от липсата на редовно правителство.

"Диалогът в България трябва да започне. Надявам се емоциите да са отминали и да се види кое е най-доброто управление за страната. Губим много във външнополитически план, губим много и вътре в страната", подчерта Йотова.

Вече има и политици, които направиха заявка, че са готови да участва в новата редовна власт. Един от тях е действащият вътрешен министър Калин Стоянов, който увери, че с екипа му имат готовност да довършат започнатите неща.

Снимка: БГНЕС