100 години от рождението на Петър Увалиев

Паметна плоча бе открита пред родния му дом в столицата

12.01.2015 | 20:22 Редактор: Борислав Петров
100 години от рождението на Петър Увалиев

Сто години от рождението на една от най-ярките фигури на българската интелигенция на ХХ век Петър Увалиев се навършват днес. Паметна плоча за 100-годишнината от рождението му беше открита пред родния му дом на ул. "Кърниградска" в София.

Kариератa на Петър Увалиев като дипломат, интелектуалец, журналист е повече от забележителна. Голяма част от живота му е свързана с историята на българската секция на Би Би Си, където работи и с Георги Марков.   По желание на съпругата му Соня Рув-Увалиева негови вещи и документи ще бъдат дарени на Софийския университет, където е получил юридическото си образование. Сред тях са ръкописи на беседи, дневници, снимки, преводи, лични вещи. Днес в препълнената Аула на Университета отново прозвуча част от незабравимото му слово.

В тревожни дни, когато всички се вълнуват от това дали свободата на мисълта и словото трябва да имат граници, Петър Увалиев отново доказва, че може да воюваш за свободата на словото и мисълта, без да обиждаш другите, посочи ректорът на Алма Матер професор Иван Илчев. В рамките на честванията на 100-годишнината беше открита  изложба на фотографа Иво Хаджимишев , посветена  на Увалиев. Животът ги среща през далечната 1969 г. в Лондон..

Пътят на Увалиев е белязан от блестящ старт в кариерата му като  дипломат. Малцина обаче знаят за любовта му към  киното и драматургията.

Вижте още в репортажа на Юлия Христова: