fallback

Процедурата по безвъзмездното саниране на жилищни сгради в Пазарджик буксува

Десетки имоти чакат, а хората са притеснени от неяснотата колко ще трябва да платят

15.06.2024 | 14:00 Автор: Вяра Димова

Процедурата по безвъзмездното саниране на жилищните блокове и одобрените обществени сгради в Пазарджик буксува. Основната причина е, че планираното финансиране не може да достигне до общините поради неприети нормативни изисквания. 

Десетки са жилищните сгради в Пазарджик, които имат нужда от саниране. Хората обаче са притеснени от неяснотата колко ще трябва да платят от средствата за саниране, ако блокът им бъде одобрен.

"Ние подготвихме документи, но някои от съседите не са съгласни", уточни собственикът на имот Петър Петров.

80-годишният Тодор Синапов живее в кв. "Запад". Неговият блок е одобрен за саниране, но вече близо две години това не се случва.

"Сигурно няма пари", предполага той.

При последното класиране за 100% финансиране от страна на държавата за саниране в пазарджишко бяха одобрени 22 жилищни блока. За това бяха предвидени 27 милиона лева, които няма как да бъдат преведени.

"Има няколко закона, които трябва да се приемат, за да можем да получим втория транш. По някаква причина повечето закони са внесени в деловодството и по комисиите, но не стигат пленарна зала, което блокира съответно и процеса", обясни зам.-кметът на община Пазарджик Любомир Гечев.

 В подобна ситуация са поставени и редица други общини у нас.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от България
fallback