fallback

Бурята в Шипка остави редица домакинства без ток, реколтата е унищожена

Служебният кабинет направи оглед на щетите

14.06.2024 | 18:34 Автор: Толя Стоянова

Продължава да нараства размерът на щетите от бурята. В Нова Загора и Казанлък обявиха частично бедствено положение. Във Велико Търново и Тетевен беше задействан общинският план за кризи. Най-критична е ситуацията в Шипка, където почти всички къщи са пострадали. А държавата, в лицето на служебния премиер, обеща финансова помощ.

Бурята остава Мартин и неговото семейство с 3-годишно дете без ток през цялата нощ.

"Аз съм с малко дете, имаше теч върху ел. инсталацията и спахме без ток", разказа Мартин.

Това е картината в повечето къщи в град Шипка. Хората с ужас си спомнят за нощта, докато се опитват да оправят сами щетите от ледените късове. Освен коли, покриви и прозорци, поминъкът на хората също е унищожен.

"Има хора, които отглеждат лавандула, рози и разчитат на това нещо", добави Георги.

А докато хората събират парчетата от къщите си, общината, заедно със служебния кабинет, направи оглед на щетите и поздрави хората, че се справят сами срещу бедствието.

"Помощта от страна да държавата ще бъде получена от хората, които имат право, в най-кратки срокове", заяви министър-председателят Димитър Главчев.

"Топката е в общината, в честната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят необходимите документи, след което да входират своите искания в Комисията по бедствия и аварии", обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Част от шипченци остават скептични, че помощта ще дойде скоро и ще достигне до тези, които най-много имат нужда.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

fallback
Още от България
fallback