fallback

Градушката остави без покрив семейства от Шереметя, спят под дъжда

Те се надяват да им бъде намерен поне временен подслон

14.06.2024 | 18:42 Автор: Искра Ангелова

Стотици са имотите, засегнати от градушките във Великотърновско. Комисии описват щетите, а местната власт призова да се даряват керемиди, за да могат собствениците на разрушените постройки поне временно да закърпят положението.

Пороят остави две семейства с шест малки деца в Шереметя без покрив. Къщата е негодна за живеене и всеки момент ще рухне. Ангел Маринов разказа, че прекарали с внуците нощта под дъжда.

"Дъждът вали отгоре, голяма градушка влиза голямата в стаите ни - разби всичко. Сега нямаме къде да живеем, всички сме навън, една вечер в комшии. Моля се на всички, които могат, да ни помогнат с каквото и да е", сподели той.

Бедстващите семейства се надяват да им бъде намерен поне временен подслон.

"Миналата вечер в комшии отидох, спах на земята. Къщата всеки момент може да падне, укрепихме една стая, на земята десет човека сме спали", каза другият жител на Шереметя Мая Данаилова.

Над 100 са пострадалите имоти в село Церова кория. Подобна е ситуацията и в другите близки населени места. А кметовете им се обединиха, за да търсят изход от ситуацията. От Драганово, например, даряват керемиди.

"Мога да призова всички строителни фирми със специалисти, които могат да помогнат на възрастни хора за смяната на циглите и керемидите, нека да го направят" апелира кметът на село Церова кория Христо Кунчев.

Голяма част от пострадалите нямат застраховки. Но могат да кандидатстват за помощ от държавата.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback