fallback

Ледени късове колкото юмрук поразиха търновски села

Междуведомствена комисия с експерти посети собственици на пострадали имоти

14.06.2024 | 13:47 Автор: Беатрис Младжова

Шест великотърновски села са най-засегнати от градушките. Това са Къпиново, Пчелище, Арбанаси, Церова кория, Шереметя и Малки чифлик. За втори ден междуведомствена комисия обикаля домакинствата и кметствата, като разяснява на хората как да кандидатстват за помощ от държавата. 

"Полагаме максимални усилия в улеснение на хората, за да може максимално бързо да се опише какви са щетите на хората и да им напомним, че законодателят дава възможността да се възползват от еднократна помощ", заяви служителят на Дирекция "Социално подпомагане" Росица Димитрова.

Във великотърновското село Церова кория имотите на над 100 жители са поразени от природната стихия. По думите на местните, по време на бедствието са падали ледени късове колкото юмрук. 

"Предимно щетите са върху покривните конструкции, керемиди, цигли, щети по изолации на стените и частично счупени прозорци. Няма незасегнат двор в селото", добави кметът на селото Христо Кунчев.

Междуведомствена комисия с експерти от община Велико Търново и Социално подпомагане се срещнаха със собственици на пострадали имоти. Пострадалите стопани на къщи имат право на помощ от МТСП до трикратния размер на 526 лв., като това се преценява след оглед на място.

 

fallback
Още от България
fallback