fallback

"Трещеше като чук по стената": Не остана здрава къща в Шипка след бурята

Спасиха възрастен шофьор от затънала под мост кола

14.06.2024 | 13:33 Автор: Елеонора Танева

Продължава да нараства размерът на щетите от бурята, която премина през голяма част от България. В Нова Загора и Казанлък обявиха частично бедствено положение. Във Велико Търново и Тетевен беше задействан общинският план за кризи.

Пороят не подмина и столицата, където тази сутрин се изля проливен дъжд. Десетки паднали дървета, пострадали автомобили и наводнени мазета в редица населени места - това са резултатите от бурята. 

Жителите в Шипка не помнят подобно бедствие. Градушката с размери на яйце удари града малко след 18:30 часа. 

"Беше страшно, апокалипсис. Не съм виждал такова нещо за 73 г. Всичко се смля. Бучеше, трещеше, имам чувството, че по къщата се биеше с чук", каза местен жител.

Възрастен мъж на 75 години е спасен от наводнен участък под мост, след като закъсва с автомобила си.

На няколко места в града има скъсани електропроводи. Паднали дървета и изпочупени прозорци бяха често срещана картина в днешния ден. Точният размер на щетите тепърва ще бъде описван.

"Изкарахме безсънна нощ, почти няма дом, който да не е пострадал, както и автомобили, и инфраструктура. Дълго време ще се възстановяваме, важното е, че нямаме пострадали, имаме ток и храна", заяви кметът на Шипка Веси Панайотова.

От община Казанлък изпратиха допълнителни екипи, които да помогнат за почистването след бедствието. По 1600 лв. ще получат потърпевшите от градушката в района.

Бури и градушки се очакват и днес. Жълт и оранжев код са обявени за по-голямата част от страната. Пороите се чакат главно в югоизточната половина от страната. Добрата новина е, че в края на деня времето се успокоява и от утре се чака спиране на дъжда и покачване на температурите.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

fallback
Още от България
fallback