Губим милиарди долари заради дискриминацията към ЛГБТИ+ общността?

Това показват данните от доклад на Института за пазарна икономика

13.06.2024 | 20:18 Редактор: Вяра Димова
Губим милиарди долари заради дискриминацията към ЛГБТИ+ общността?

Страната ни губи между 2,4 и 4,9 млрд. долара допълнителен БВП на година заради дискриминацията спрямо ЛГБТИ+ хората. Това показват данните от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по поръчка на фондация GLAS и представен по време на бизнес форум по повод "София Прайд".

БВП на човек от населението у нас би бил между 16,2 и 16,6 хил. долара, ако България осигуряваше равноправие на ЛГБТИ+ хората, вместо 15,9 хил. долара, каквато е оценката на МВФ за БВП на страната за 2023 г.

При пълно приемане на общността брутният вътрешен продукт на страната може да е с между 2,5% и 5% по-висок. Според анализа на ИПИ дискриминацията срещу ЛГБТИ+ намалява и потенциалния размер на преките чуждестранни инвестиции в страната с 9-15%, или между 2,5 и 4,3 млрд. евро към 2022 г.

Отхвърлянето и дискриминацията са сред ключовите фактори и за емиграция от страната за ЛГБТИ+ хората и промяна само в тази посока би довела до ръст на населението с между 3-5 хил. души годишно.

Дискриминацията на работното място има пряко отражение върху производителността на труда на заетите. Оценката на анализа разкрива потенциал за повишаване на добавената стойност на ЛГБТИ+ служители в България с почти 10 хил. лв. годишно, а на производителността на труда в икономиката като цяло – с до 1,8%. Същевременно премахването на дискриминацията при наемане има потенциал да повиши броя на работещите с 28-57 хил. души, а коефициента на заетост – с 0,7-1,4 процентни пункта.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС