fallback

Щети за милиони нанесе последната буря с градушка

Потърпевши са поне 10 автокъщи в село Шереметя

13.06.2024 | 13:32 Автор: Искра Ангелова

Щети за милиони след вчерашната мощна буря с градушка, която падна над някои райони на Северна и Южна България. Разчистването на щетите продължава и в този час.

Село Къпиново е едно от най-пострадалите. Над 200 покрива са изпочупени. Наводнени са дворове и мазета, унищожена е и земеделска продукция.

"Рязко затъмня, притъмня и се получи това, което се вижда на място. Това е адско бедствие. Работя в това село от 13-14 години, не сме се сблъсквали с такова нещо досега и не сме чували за нещо подобно назад в годините. Колегата и аз имаме общо около 120 автомобила. Напълно унищожени са. От толкова автомобили нямаме нито един със здрав преден прозорец, всичко по ламарините е унищожено, включително и фаровете", сподели собственик на автокъща.

Потърпевши от градушката са поне 10 автокъщи в село Шереметя. Напълно унищожени са автомобилите, които са без регистрации и без застраховки. Собствениците пресметнаха щети за близо 4 милиона лева.

"Огромни са щетите. Абсолютно нищо не ми остана, освен здравето. Щетите са ми за 300-500 хиляди, не знам точна сума. Ходили сме за застраховане, никой не иска да вземе никаква отговорност, защото градушката била бедствено положение", обясни собственикът на къща Петьо Стоянов.

С оценката на щетите от природното бедствие е натоварен свиканият от кмета на Велико Търново кризисен щаб.

"За радост, нямаме пострадали хора, нямаме сигнали за бедстващи. Положението се възстановява към момента, единствено материални щети има в училище "Вела Благоева". В няколко села са пострадали собствеността в автокъщи и на няколко къщи фасадите", поясни областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков.

Силният вятър отнесе и покрива на училище "Вела Благоева", където днес е обявен неучебен ден.

"Надяваме се днес да има тежка техника, която да демонтира този метален покрив, за да бъде възстановен учебният процес. Покривът представлява опасност", коментира директорът на СУ "Вела Благоева" Ангел Янчев.

Три комисии обикалят най-засегнатите села във Великотърновско.

Вижте повече във видеото.

fallback
Още от България
fallback