Жълт код за опасно време в половин България - порои, градушки, възможни наводнения

В петък градусите ще се понижат

13.06.2024 | 06:00 Редактор: Вяра Димова

Предупреждение за опасно време за полови България издаде НИМХ. Главно в следобедните часове ще има краткотрайни, но интензивни валежи от дъжд, гръмотевични бури с условия за градушки. Количествата на валежа в отделни райони ще достигнат 30-45 мм. Жълтият код означава възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Денят започва с минимални температури в страната от 17 до 22 градуса, по морето - около 20-21 градуса. Преди обед от запад ще се заоблачава с валежи в северозападните райони. Следобед ще вали и гърми като в Дунавската равнина валежите ще бъдат интензивни. В Северна България има условия за градушки. Късно следобед и през нощта ще вали в източните райони. Постепенно температурите ще намаляват. Ще духа слаб вятър от север-северозапад със скорост до 20 км/ч.

Максималните температури в страната ще са от 30 до 36 градуса, в Сандански - до 37, а в западните и северни райони до 29 градуса, по Черноморието - 27-28 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Следобед в Западна и Централна Стара планина ще има прегърмявания. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде от северозапад със скорост до 60 км/ч. Максималните температури над 2500 метра височина ще бъдат около 12 градуса, а на 1500 метра височина - до 20 градуса.

В петък се очаква постепенно понижение на температурите и разхлаждащи валежи. В северните райони ще прегръмява с условия за градушки. В събота захлаждането продължава.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: БГНЕС