Нов градски транспорт в София за 1 млрд. лв. внесе напрежение в СОС

Тепърва ще се търсят варианти за финансиране

12.06.2024 | 14:15 Редактор: Толя Стоянова

Новият доклад за обновяване на градския транспорт в София противопостави общинските съветници. Планът е амбициозен - стойността му е 1 млрд. лв. и предвижда да се закупят 500 превозни средства. В това число автобуси, тролейбуси и трамваи.

Докладът беше представен от кмета Васил Терзиев и групата на "Спаси София". ГЕРБ изрази възмущението си, че не е поканена да се включи в представянето на доклада. Стойността на доклада по-рано е била 600 млн. лв. Тогава е бил подкрепен не само от ГЕРБ, но и от БСП и "Спаси София".

Казусът е, че сега парите, заложени в него, са повече, но и не са налични. Тепърва ще се търсят варианти за финансиране.

"Процесът ще протече доста години напред във времето. Изключително важно е за развитието на града. Много от инвестициите не са правени години наред, най-вече в трамвайната мрежа", коментира кметът на София Васил Терзиев.

"По отношение на наземния градски транспорт имаме много сериозни проблеми - липса на инвестиции, и това се вижда навсякъде. Ние се опитваме поне част от тези проблеми веднъж завинаги да ги решим", добави общинският съветник от ПП-ДБ Андрей Зографски.

"Поредното хвалене на Терзиев, че нещо ще направи, но за това нещо няма пари", посочи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Трамваите по линия 20 са сред най-старите превозни средства, но пътуващите се вълнуват не от възрастта им, а от правилата.

"В горещините би трябвали да има климатик, както в други превозни средства", смята Евгени.

Въпреки разменените реплики, от ГЕРБ все пак заявиха, че ще подкрепят доклада, който утре ще се гледа в Столичния общински съвет. Ако бъде приет и бъде намерено финансиране, още от тази година ще започнат да се купуват нови  превозни средства. Той е разработен за 6 г. напред до 2030 г. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bulgaria ON AIR