Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчна стрелба

Единият е с рана в коляното и се е наложило да бъде оперира

12.06.2024 | 13:35 Редактор: Беатрис Младжова
Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчна стрелба

Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при тренировъчна стрелба, потвърдиха от НСО пред Bulgaria ON AIR. Инцидентът е станал в понеделник в полигон на МВР. 

Служителите са с повърхностни наранявания. Единият е пострадал в областта на шията и раната му е обработена място, а другият е с рана в коляното и се е наложило да бъде опериран. 

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.   

Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR