Подпомагаме енергийния сектор на Украйна с оборудване за над 1 млн. лв.?

Владимир Малинов отбеляза напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор

12.06.2024 | 07:31 Редактор: Беатрис Младжова
Подпомагаме енергийния сектор на Украйна с оборудване за над 1 млн. лв.?

В рамките на участието си в конференцията за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов проведе двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят.

"Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа", подчерта министър Малинов. 

Двамата подчертаха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в които сътрудничеството с американската страна е от ключово значение. "В рамките на плановия годишен ремонт, който приключи вчера, пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе зареден с гориво, произведено от Уестингхаус". Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво", акцентира министър Малинов.  

По-рано българският енергиен министър проведе двустранна среща и със своя украински колега Герман Галушченко. Двамата отбелязаха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор. "Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.", подчерта министър Малинов. 

Герман Галушченко запозна министър Малинов с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия. "Обсъждаме възможността дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности“, обяви Малинов.   

Снимка: Министерство на енергетиката


2
0 rate up comment rate down comment 0
IlliadaK
преди 1 месец
Как не ви е срам, защо подпомагате Украйтна, като тук в България хората са бедни като църковни мъшки. На кого служите *** такива, на тъпите американци, на англичаните ли?! ЗАщо не се погрижите първо да изкорените мафията в България, да потръгне икономиката тук.. и защо помагатена на тази фашистка държава. Путин с право си иска земите, защо да ги подарява на *** като украинците, на тези убийци на хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец