fallback

"Булгаргаз" обявява нови търгове по споразумението с "Боташ", сваля цената

При процедурата през май никоя от шестте газови компании не подаде обвързваща оферта

11.06.2024 | 19:12 Автор: Елеонора Танева

"Булгаргаз" ЕАД ще проведе отново тръжни процедури за предоставяне на услуга по регазификация, съхранение и пренос на втечнен природен газ до ВТТ България (виртуална търговска точка) и за частично прехвърляне на права и задължения по подписаното с турската компания "Боташ" Рамково споразумение. В рамките на проведените през м. май 2024 г. търгове, интерес за участие заявиха 6 газови компании, сред тях международни, регионални и местни такива, но нито една не се включи в етапите за подаване на обвързващи оферти.

В тази връзка "Булгаргаз" взе решение да повтори тръжните процедури, като с цел успешното реализиране на резервираните по Споразумението с "Боташ" капацитети, разшири предлаганите времеви продукти, вземайки предвид интереса, който би възникнал при прекратяване на преноса на руски природен газ за Европа през Украйна от началото на 2025 г.

Също така, с цел повишаване на интереса и получаване на оферти, ще предложи по-ниска начална цена спрямо проведените през м. май процедури. Отново сред изискванията към потенциалните участници са източникът на доставка на втечнен природен газ да е от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения. Собствеността на компаниите участници трябва да е ясна, да са с добра репутация и финансово обезпечени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback