Стопаните на кучета в София често ги разхождат без повод, съставиха 26 акта

Най-много нередности са констатирани в парк "Заимов", градина НДК и Южен парк

11.06.2024 | 15:01 Редактор: Вяра Димова
Стопаните на кучета в София често ги разхождат без повод, съставиха 26 акта

Над 260 стопани на домашни кучета са проверени в столичните паркове и градини от началото на май. При проверките за спазване на изискванията при разхождане на домашни кучета се следи за носене на паспорт на животното, водене на повод, разхождане на определените от кметовете на райони места и почистване след животното.

Екипите на инспектората осъществяват контрола съвместно с Общинската полиция както по график, така и по жалби и сигнали на граждани.

За месеца са съставени 26 акта на стопани на домашни кучета, от които 20 са за водене без повод, а 6 за причинени инциденти на други животни и хора. Проверявани са парк "Заимов", градина НДК, парк "Св. Троица", парк "Хиподрума", парк "Овча Купел", парк "Възраждане", парк "Герена" и др.

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а най-много нередности са констатирани в парк "Заимов", градина НДК и Южен парк.

Инспекциите продължават и са част от ежедневния контрол, като се извършват в часовете, определени за разхождане на домашните любимци. От Столичния инспекторат призовават стопаните на домашни любимци при разходката да ги водят на повод и не ги оставят без надзор, така ще се избегнат инциденти и други подобни ситуации.

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)