fallback

Спорът за реалната доходност от пенсионните фондове

От тази година частните пенсионни фондове публикуват данни за реалната доходност на управляваните от тях средства, която включва и инфлацията

11.01.2015 | 17:56

Пенсионните фондове подозират държавата в апетити да национализира личните спестявания за втора пенсия. Целта била да се запълни годишната дупка от 4 милиарда в Националния осигурителен институт.

 

Христиания Червенкова: "Под свобода на избор и демокрация какво се маскира?"  – "Желание да се вземат 8 милиарда лева в полза на държавата. Надявам се да е в полза на държавата, а не да е в полза на частен интерес.", обясни изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова.

 

Държавата обмисля идеята да ореже таксите, които фондовете събират, за да управляват спестяванията на всеки за втора пенсия. Законът позволява до 5% такса от всички вноски, както и 1% такса за годишно управление на всички активи.

 

"Нека всички предложим на фондовете да са по-ниски", каза министърът на финансите Владислав Горанов. - "Въпросът е дали Вие ще го предложите като законодателна инициатива?", попита репортерът на Bulgaria On Air Христиания Червенкова.

 

"Добра идея е, досега не съм мислил върху нея, н със сигурност държавното обществено осигуряване, а и други фондове управляват срещу по-малко от 5%. Банките примерно не искат никаква такса за управление на вложените в тях средства.“, обясни министър Горанов.

 

С изключение на едно пенсионно дружество всички останали държат тези такси на горната допустима граница.

 

"Все едно средно и таксата управление и такса инвестиции ще бъде намалена вероятно във времето напред през следващите 5 години ще бъде намалена порти двойно най-малко, разбира се на стъпки – не може изведнъж.", коментира Даниела Петкова. 

 

Дилемата – губим или печелим от вноските за втора пенсия изостри спор между държава и фондове. Според управляващите – спестяванията на хората в  пенсионни фондове се топят и доходът за 2002-2014 заедно с инфлацията е отрицателен. На държавния лайтмотив частните осигурители отговарят с противоположни числа:

 

Заедно с всички такси и инфлацията реалната доходност от пенсионния фонд за 12 години е положителна – 0,46%, а номиналната е 5,56%.

 

Спекулира се и за друго предложение - след като се отпусне пожизнена пенсия, остатъкът от личната партида се прехвърля в общ кюп в пенсионния фонд. Именно от него ще бъде заделян пенсионен резерв, който в момента го няма. От приходите от такси частните осигурители са заделили 60 млн. лева като гарант за минималната доходност. На този фон у нас младите хора осигуряват с вноските си едва 40% от пенсиите в НОИ. Според кодекса за социално осигуряване от 2017та вноската в пенсионен фонд трябва да скочи от 5 на 7 на 100. До края на март ще се реши окончателно - какво в пенсионния модел се променя и какво - не.

Поредният епизод от сблъсъка държава – фондове в битката за вноските за втора пенсия вижте в репортажа на Христиания Червенкова.

 

 

 

fallback
Още от България
fallback