Неспокойна нощ за жителите на Разлог след гръмнали газови бутилки

Работи се по възстановяване на газоподаването на сградите

11.01.2015 | 13:13 Редактор: Мариета Иванова
Неспокойна нощ за жителите на Разлог след гръмнали газови бутилки

Неспокойна нощ прекарали жителите на Разлог след като четири ремаркета с компресиран природен газ се запалили на станция в близост до града, стана ясно от коментара на кмета на общината инж. Красимир Гарчев за БТА. Той посочва още, че напрежението у хората е било голямо и свързано предимно с неизвестността около случилото се и чуващите се в околността взривове и свистене, „имаше пожар и пламъци”. По думите му причина за инцидента е човешка грешка, а не технически проблем.

Хората се съмнявали, че има проблем с газопреносната мрежа, но съмненията са били опровергани, коментира инж. Гарчев.

Положението е било овладяно бързо, за около един час. – „Но беше много опасно, тъй като бутилките бяха доста нажежени, постоянно се охлаждаха, за да не се предизвикат допълнителни взривове,” коментира кметът.

В потушаването пожара са участвали четири екипа на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Разлог и Банско. Целият личен състав на службата в Разлог бе вдигнат по тревога, разказа комисар Георги Пармаков - директор на регионалната дирекция "ПБЗН" - Благоевград.

Сигналът е получен на тел. 112 в 1.18 минути и за около 20-25 минути пожарът е локализиран и много бързо след това ликвидиран напълно.

Към момента на инцидента на мястото е имало двама души - шофьорът на камиона, и служител на обекта, казаха от "Овергаз".

Работи се по възстановяване на газоподаването към сградите, отоплявани на газ. С решение на местната власт 12 януари е обявен за неучебен ден.

Кметът на Разлог е посочил още материалните щети също не били големи, но най-важното е, че няма пострадали и жертви.

Разследват се и причините за инцидента.

На мястото на инцидентът е пристигнал и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който също е уверил, че на територията на община Разлог няма никаква опасност за хората.