България е най-бедната страна в ЕС, Люксембург е много далеч пред нас

В 10 от държавите членки минималната работна заплата представлява по-малко от 50% от средната

09.06.2024 | 09:37 Редактор: Толя Стоянова
България е най-бедната страна в ЕС, Люксембург е много далеч пред нас

България е най-бедната страна от Европейския съюз. Всеки 10-и българин работи, но въпреки това е беден. Появява се феноменът работещи бедни. Само 22 от 27-те държави членки на ЕС имат национална минимална работна заплата. Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция нямат такава, а Кипър я въведе в началото на миналата година.

Минималните заплати в страните от ЕС варират в широки граници, като понастоящем брутната месечна минимална заплата варира от 477 евро - това е заплатата в България, до 2 571 евро - в Люксембург.

В Люксембург, Ирландия, Нидерландия и Германия минималната работна заплата е над 2 000 евро. В 14 от 22-те държави членки, които имат национална минимална работна заплата, тя е над 1000 евро. Минималната заплата в България е по-ниска от тази в Турция, Сърбия и Черна гора, които са страни кандидати.

В 10 от държавите от ЕС минималната работна заплата представлява по-малко от 50% от средната работна заплата. А само в три страни минималната работна заплата е над 60% от възнаграждението. С бързи темпове нарастват и доходите в Румъния - от 1 юли те вече имат национално минимално възнаграждение от близо 1 455 лв.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
до кога
преди 3 седмици
34 години, държавата е на страната на "бизнеса" и против мнозинството от населението! Заплатите се задържат умишлено ниски, уж за да привличат чужди инвеститори! Но, инвеститорите отиват в комунистическите Китай и Виетнам, а не в мафиотска държава като нашата! Резултатът се вижда - на последно място сме по всички икономически и жизнени показатели, а на първо - по смъртност, неравенство и лошо работещи системи и корупция! Сигнализирай за неуместен коментар