Мъжът, блъснат от влак край Горни Дъбник, е със счупен крак, започва спешна проверка

Той е опериран и стабилизиран

07.06.2024 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Нов инцидент в БДЖ. Бърз влак блъсна двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник. Единият е загинал на място, а другият е настанен в болница. Основната версия за инцидента е нарушаване на правилата за безопасност от страна на двамата служители. По случая започнаха проверки.

Тежкият инцидент е станал снощи около 22 часа по време на ремонт на железопътната линия. Техническият ръководител и  главният инженер на секцията се озовали по средата на два релсови пътя, вместо да излязат от другата страна на машината, с която са работили. Със скорост над 110 км/ч преминава бързият влак и помита техническия ръководител, който загива на място.

"При най-малкото невнимание и прибързаната работа - се случват такива неща. Тази машина трябва да я контролираш, в този момент минава бързият влак. Седиш при машината, не се оглеждаш и минава бързият влак, и те отнася", сподели колега на загиналия и бивш работник в НКЖИ Иван Димитров.

По случая е образувано досъдебно производство, прокуратурата изяснява обстоятелствата за трагичния инцидент.

"Водещата версия за възникналия инцидент към настоящия момент е нарушаване на правилата за безопасност по веригата, ние ще разследваме всичко, но ние ще изследваме били ли са инструктирани двамата служители, как е станало", коментира административният ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен - Владимир Николов.

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от днес започва спешна проверка.

"В такива големи организации, като железниците и авиацията, трябва да има работеща система за управление на качеството. Тази система трябва да намира какви са проблемите, включително и човешки жертви. Заради това съм възложил спешна проверка в кратък срок, за да намерим какви са пропуските, които са довели до тези инциденти в НКЖИ. След като приключи проверката, ще вземем необходимите мерки, за да си понесе всеки отговорността", категоричен бе той.

Пострадалият главен инженер е със счупени ребра и счупен ляв крак, както и с контузия на белия дроб. Той е опериран и стабилизиран.

Вижте повече в репортажа.