42% от българите не биха воювали, ако страната ни бъде нападната

70% от анкетираните споделят конспиративно мислене

06.06.2024 | 14:08 Редактор: Тодор Петров
42% от българите не биха воювали, ако страната ни бъде нападната

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че 58% от българите са готови да защитят страната си с оръжие, ако тя бъде нападната, а 42% - не са.

Близо 70% от анкетираните споделят конспиративно мислене, 48,8% показват релативизъм на фактите, а 36,9% – дезинформационни и конспиративни схващания.

Изпълнител на изследването е ЦИД и Българо-румънска обсерватория за дигитални медии (BROD), типът: експресно проучване на общественото мнение, а форматът е онлайн анкета сред 1071 български граждани на 16+ години. Периодът на провеждане е 25 май – 2 юни 2024 г. Проучването бе представено в Националния пресклуб на БТА в София. Данните бяха изнесени от Тодор Галев - директор „Научни изследвания", и Горан Георгиев - старши анализатор, в ЦИД.

Общо 48% от българите определят като голям проблем опитите на чужди сили да повлияят на изборите за Европейски парламент, 33% го определят като малък проблем, а 19% смятат, че не е проблем.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Ще видим тази работа. Защо ли се прави подобно проучване точно сега- да се разбере има ли желаещи за Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар