3% ръст на приходите на София

Със 17 млн.лв. София увеличава приходите си през 2014г. до 504 млн.лв.

09.01.2015 | 20:44
3% ръст на приходите на София

От всички общини столицата е рекордьор с близо милиард бюджет. Въпреки това София допълва сметката си с повече приходи. Само за година Столичната община е набрала 500 млн. лева приходи. В сравнение с 2013, през 2014 ръстът на приходите 3%.

В столицата строителството на детски градини и метрото продължава по график.

"Очакваме да започнем и най-тежкият участък от третата линия до края на годината -  от Театър зад канала до Красно село - това са над 7 км нови метролинии и 7 нови метростанции", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Паралелно с отличниците, държавата ще подпомага и финансово закъсали общини – със съвети как да събират ефективно местни данъци и такси, но и как гражданите да се възползват от услугите на местните власти. Конкретен пример – ако градският транспорт трупа задължения, местната власт трябва да реши дали да отпусне още средства от бюджета или да повиши цената на билета.

"За да не се получава някои общини да трупат просрочия и след това да искат от централното правителство да им плаща сметките", предупреди финансовият министър Владислав Горанов.

За разлика от 2014, през 2015 управляващите няма да се откажат от предизборното обещание на ГЕРБ – всяка местна власт сама да решава дали с до 2% да увеличи данъка върху доходите.
 
"Програмата на едно правителство се съставя за повече от 1 година и това не е тема, която е забравена и няма отказ от нея.", потвърди министърът на финансите.

До края на януари ще бъдат готови както план-сметката за 2015г. на София, така и анализът на финансовото министерство кои общини са затънали в дългове и кои добавят средства в местната хазна.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: