Радев: Ядрената енергетика остава незаменима и България трябва да я развива

Държавният глава изрази удовлетворението си от българския екип, който работи в АЕЦ "Козлодуй"

06.06.2024 | 09:55 Редактор: Беатрис Младжова
Радев: Ядрената енергетика остава незаменима и България трябва да я развива

България трябва да бъде много внимателна и да изисква да знае каква ще е крайната цена при изграждането на нови ядрени мощности, защото те се започват при едни условия, но приключват след 15-20 години при съвсем други финансови параметри. Ще работя с българските правителства и парламент да имаме по-голяма яснота и по-сериозни гаранции.

Това заяви държавният глава Румен Радев на международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" вчера вечерта, която се организира ежегодно от Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

Президентът посочи, че след дълги години има политическа воля България да развива своята ядрена енергетика, но би желал да види продължение на процеса, започнат от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев през есента на 2022 година. Тогава служебното правителство подписа споразумение с "Уестингхаус" за диверсификация на ядреното гориво и взе решение "Фраматом" също да доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което обаче все още не е реализирано.


 
Държавният глава изрази удовлетворението си от българския екип, който работи в АЕЦ "Козлодуй" и развива ядрената енергетика като стратегически отрасъл на икономиката, включително и с български технологии. Строителството на нов блок на атомната ни електроцентрала отваря възможности за нови хиляди работни места и за допълнителна трудова заетост след неговото завършване, напомни още президентът.
 
По думите на Радев, в близък и средносрочен план, докато бъде достигнато желаното бъдеще на почти нулеви въглеродни емисии, ядрената енергетика остава незаменима и България трябва да продължи да я развива.


 
Не можем да постигнем стратегическа автономия на ЕС без устойчива, достъпна и прогнозируема цена на енергията, подчерта в изказването си Румен Радев и открои големите ценови дисбаланси в някои европейски държави на дневна основа, които са се отказали от базови енергийни мощности. 

"Вследствие на енергийната и икономическата криза ние започваме да осъзнаваме по трудния начин, че освен чиста природа, значение има и жизненият стандарт на европейските граждани, трудовата заетост и конкурентоспособността и не можем да пренебрегваме едното заради другото", заяви Румен Радев.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка:  Прессекретариат на президента