Два от хитовете на изложението "Хемус" - дрон камикадзе и брониран лаптоп

Дронът бe представен от самоковската фирма "Samel 90"

06.06.2024 | 08:04 Редактор: Тодор Петров
Два от хитовете на изложението

16-ото Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "Хемус" впечатли с някои технологии. Сред тях са дрон камикадзе и брониран лаптоп.

Дронът камикадзе "Samjet" бe представен от самоковската фирма "Samel 90". Той представлява малък безпилот самолет с боеприпаси. Изключително лесен е за употреба тъй като не изисква сглобяване.

Излита чрез ракетни двигатели и постига изключителна бързина във въздуха. Управлява се чрез специална наземна станция. Местоположението на дрона се показва на карта на станцията, като камикадзе дронът разполага с две камери, пише "Марица".

Бронираният лаптоп е предложение на "Panasonic". Това е първият в света здрав преносим компютър, създаден за целите и нуждите на отбранителната индустрия. Лаптопът TOUGHBOOK 40 е със самокриптиращ се хард диск, има уникална защита на строго секретна информация, сертифициран е за използване от НАТО.

Най-добрият 14-инчов здрав преносим компютър е предназначен за отбрана, включително оперативна употреба пеша и в превозно средство, както и за диагностика на превозни средства, поддръжка и за обучение. За полицейски и граничен контрол, устройството е идеално за оперативни услуги, като например маршрутизиране, или идентификация на заподозрян.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС